מה זה בכלל דיאטה טבעונית ?

גוף האדם זקוק לתזונה המורכבת מכל אבות המזון, ויטמינים ומינרלים כדי להתקיים ולתפקד בצורה תקינה. התפריט של הטבעונים אינו כולל מוצרי בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים ועוד, ועל כן עלולים להעדר מן התפריט חלק מאבות המזון והויטמינים כגון חלבון, ברזל, סידן, יוד, אנרגיה, B12, ריבופלאווין, ניאצין, וחומצות שומן (מקבוצת אומגה 3). כדי להשלים את החוסרים הללו, חייבים הטבעונים לצרוך תחליפים אשר יספקו לגוף את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לגוף.

לרשות הטבעונים עומד מגוון רב של מזונות שמרכיביהם יחליפו את המזונות מן החי כגון מזונות מן הצומח, ירקות, פירות, דגנים ואגוזים ודבר חשוב נוסף שיספק לגוף ויטמין D -הינו חשיפה לשמש.

לטבעוניים המבקשים להרכיב תפריט דיאטטי הכולל מזונות מן חי אפשרות לצרוך מזונות דלי קלוריות ובאמצעותם להרכיב תפריט דיאטטי טבעוני.  לרב יורכב התפריט הדיאטטי מירקות, פירות, אורז מלא, כוסמת, קינואה, תחליפי סויה וכו'. תחליפים בריאים ומצוינים לביצים הינם שעועית, במיה, עדשים, שיבולת שועל, טופו, אצות ים, כוסמת, קינואה. תחליפים למוצרי החלב הם הקטניות והדגנים, שיבולת שועל, אורז, חלב סויה וכו'.

אכילת כל התחליפים יעניקו לגוף בריאות ויבטיחו שלגוף לא יחסרו ויטמינים, מינרלים ואבות המזון. כדי לבצע דיאטה טבעונית מומלץ מאד לפנות לאיש/אשת מקצוע כגון דיאטן/נית או תזונאי/ת על מנת שיסייעו בבניית תפריט מאוזן שיגרום לירידה במשקל תוך כדי שימוש במרכיבי מזון ההכרחיים לגוף וצריכה של תזונה אידיאלית שתזין ותספק את צרכי הגוף.

לקבלת תוצאות מקסימאליות מן הדיאטה הטבעונית מומלץ מאד לשלב פעילות גופנית רצופה. 

בדיאטה טבעונית אין מאזן קלורי שלילי מאחר והקלוריות שמקבל הגוף אינן מתקבלות משומנים וסוכרים.

החלבון מן החי מעמיס על מערכות הגוף כגון הכליות והכבד מאחר שהינו חומצי יותר. מרכיבי המזון בדיאטה הטבעונית מספקים את החלבון בקלות שהרי חומצות אמינו הכרחיות נמצאות במזונות רבים מן הצומח שאותם ניתן לצרוך כגון: חומוס, עדשים, פולים, חיטה, שיבולת שועל, גריסי פנינה, תירס, שקדים, תפוח, מלפפון, תפוח אדמה, אגוזי מלך, שקדים, שומשום וכו'.

טבעונים שאינם מעוניינים בתפריט דיאטטי יכולים לצרוך את רב המאכלים שאנו צורכים ולעיתים בהסבה קלה לתפריט טבעוני. ניתן לאכול סלטים +רטבים מסוימים, מרקים, פסטות, קוסקוס, אורז, פלאפל, ציפס, ג'חנון + רוטב עגבניות, פירות יבשים, תפוחי אדמה אפויים או מבושלים וכו'.

אנשי מקצוע רבים, רופאים, פרופסורים, מדענים וכו' סבורים כי תזונה טבעית וצמחית הינה התזונה הטובה והיעילה ביותר לריפוי ומניעת מחלות בעידן המודרני וכי התזונה הכוללת מזונות מן החי כגון בשר ודגים אמנם מספקת את רכיבי המזון הזמינים לגופנו אך גורמת לנזקים רבים לגוף, מגדילה את הסיכון ללקות במחלות כגון מחלות לב, הסתיידות עורקים, מחלות פרקים, יתר לחץ דם, סכרת, סרטן ועוד ומפחיתים את תוחלת החיים. 

התזונה בדיאטה רגילה המכילה בשר מעלה גם היא את הסיכון ללקות במחלות ביחס לדיאטה הטבעונית, שהרי במזון מן החי קיים שומן רווי, כולסטרול, חלבון חומצי, וחומרי הדברה לעומת המזונות מן הצומח שבהם ניתן למצוא את המרכיבים והחומרים הללו אך ברמה פחותה בהרבה.

הטבעונים לרב לוקים במחסור בויטמין ה – B12 הנמצא אך ורק במרכיבי מזון מן החי ועל כן נאלצים לקבל תוספים באמצעות כדורים או זריקות על מנת להשלים את החסר. את רב  הויטמינים ניתן לקבל דרך מזונות מן הצומח. את הסידן – ניתן לקבל באמצעות ירקות כגון כרוב, עלים ירוקים, חסה, תרד, שומשום, אגוזים, שקדים, מאכלי סויה (כולל חלב סויה) אבוקדו וכו', את הברזל – ניתן לקבל באמצעות פירות, ירקות (עלים ירוקים, פלפל ירוק, ברוקלי), חילבה, אגוזים, גרעינים (דלעת וחמנייה), שומשום, אורז, מוצרי חיטה, תירס וכו'. ויטמין D ניתן לקבל בחשיפת הגוף לשמש בשעות הבוקר עד הצהריים.